Tvornica_iz_zrakaJeste li znali da je Varaždin oduvijek bio sjedište tkalačkog ceha?

Čuven po svojoj baroknoj baštini, Varaždin je od davnina poznat i po proizvodnji tekstila / kao tekstilni grad / grad tekstila. Kvalitetne svilene, lanene, pamučne i vunene tkanine izrađuju se u varaždinskim tkaonicama već stoljećima. Zadivljujuća je činjenica kako se u razvoju od prvobitne manufakture pa sve do moderne proizvodnje Varaždinci uporno drže onoga što rade bolje od ostalih. Iz tog se razloga današnji propulzivni hrvatski grad naziva kolijevkom hrvatske tekstilne industrije.

„Tko bi se zar nije si mislio”, rekli bi Zagorci, da će godine 1929. tadašnjih 36 razboja za proizvodnju svilene tkanine označiti početak poslovanja poduzeća VIS? Zbog svojih izuzetnih kvaliteta svila je pronašla brojne tragaoce za što boljom i kvalitetnijom obradom tog izvanrednog materijala. 1929. godina, poznata i po slomu burze u New Yorku, obilježila je početak jedne drugačije budućnosti temeljene upravo na tradicionalnim vrijednostima obrade tkanine za kojom je u davna vremena putovao još jedan čuveni Hrvat – Marco Polo.

Međutim, za razliku od čuvenih istraživača i pustolova, varaždinski majstori tkanja ostali su anonimni i dosljedni isključivo vještinama koje su u svojim tkaonicama usavršavali stoljećima. Danas se 1929. godina smatra početkom moderne proizvodnje tkanine. Deset godina nakon proizvodnja se povećala pet puta, a nakon 2. svjetskog rata VIS je postao najvećim tekstilnim kombinatom za proizvodnju svile na području bivše Jugoslavije.

90-tih godina tvornica je uspješno privatizirana. U uvjetima tržišne ekonomije VIS postaie prepoznatljivim „brandom svih brandova”, odnosno logičnim odabirom vodećih domaćih i međunarodnih „brandova” koji svoju tržišnu poziciju nastoje unaprijediti upravo uz pomoć VIS suncobrana, kišobrana i ostalih proizvoda.

Stekavši ugled vodećeg regionalnog proizvođača tkanina od prirodnih i umjetnih vlakana, VIS žarište svoje poslovne filozofije usmjerava na kupca i njegovo ispunjenje.

Kako bismo ispunili želje i potrebe najzahtjevnijih kupaca, modernizirali smo naš sustav proizvodnje koji danas počiva na suvremenoj tehnologiji za tisak i doradu tkanina. Zahvaljujući investicijama i modernizaciji, cjelokupan proces proizvodnje, od tkanja do gotovog proizvoda, odvija se sukladno najvišim standardima kvalitete.

Zahvaljujući kvalitetnim proizvodima, uvođenju suvremenih tehnoloških procesa u proizvodnju te orijentiranosti prema kupcu, VIS je danas najveći proizvođač promotivnih tekstilnih proizvoda u jugoistočnoj Europi.

Suncobrani, Banneri i zastave, Kišobrani, Kravate i marame, Promotivne sjedalice, Pregače, Kuhinjska pomagala, Kape, Odjeća, Radna odjeća, Baloni, VIS natural living i namještaj

VIS je jedini regionalni proizvođač tkanina od prirodnih i umjetnih vlakana. Proces proizvodnje tkanine uključuje:

 • tkanje
 • pripremu tkanine za tisak
 • tisak tkanina:
  • rotacijski tisak
  • sito tisak
  • industrijski automatski flat tisak
  • tisak u digitalnoj tehnologiji
 • bojanje tkanine
 • dorada tkanine: UV zaštita, vodoodbojno, vodonepropusno, antistatično na prljavštinu i prašinu, antifungicidno.
 • VIS vrši krojenje i šivanje suncobranskih i drugih vrsta tkanina, izrađuje i montira suncobranske konstrukcije te izrađuje gotove promotekstilne proizvode.

Profesionalni promotivni suncobran je naš najznačajniji proizvod. Uz promotivne suncobrane proizvodimo kišobrane, zastave, bannere, pregače…

Zaokruženi proizvodni proces – od tkanja tkanine do gotovih proizvoda.

 • Kontrola kvalitete nakon svake faze proizvodnje i vlastiti laboratorij za ispitivanje kvalitete sirovina i gotove tkanine.
 • Svakodnevna laboratorijska kontrola fizikalnih i kemijskih svojstava sirovina za proizvodnju, kao i gotovih proizvoda.

Stručno osoblje Varaždin je tradicionalno tekstilni kraj i najveći izvor stručnih i školovanih radnika. VIS stalno ulaže u edukaciju i usavršavanje svojih zaposlenika i tako potiče njihovu kreativnost i učinkovitost koje osiguravaju prosperitet tvrtke i životni standard, ali i stalne inovacije i tržišnu filozofiju bez kojih nema uspjeha naših korisnika.

Tehnologije tiska:

 • automatski industrijski tisak s „full color” tehnikom, potpunim probijanjem boje i efektom. Mogućnost tiska većih ploha istovremeno. Kapaciteti za masovnu proizvodnju i brzo otiskivanje velikih naklada.
 • digitalna tehnologija tiska – „full color” tehnika za najzahtjevnija rješenja prema željama korisnika.

Tehnologije dorade:

Ovisno o potrebama kupaca nudimo sve nivoe dorade tkanine: UV zaštitu, vodoodbojno, vodonepropusno, antistatično na prljavštinu i prašinu, antifungicidno. Danas je naročito važno da suncobranska tkanina posjeduje zaštitu od sunčevih UV zraka koje iz godine u godinu postaju sve Štetnijima i opasnijima za zdravlje ljudi. VIS Long Life i VIS UV Guard tkanina posjeduju potpunu zaštitu od UV zračenja. 

Misija

Misija VIS-a je osmišljavanje i realizacija promotivnih tekstilnih proizvoda koji će svojim prednostima stvoriti dodanu vrijednost svojim korisnicima. Svjesni smo da će naša misija biti ispunjena ukoliko svakom našem zaposleniku omogućimo da pruži “uslugu više”, odnosno posveti osobitu pažnju izvrsnosti proizvoda. Naš zajednički zadatak je da u tom procesu očuvamo i unaprijedimo društvenu odgovornost poduzeća te damo poseban doprinos zaštiti okoliša.

Uspješna prodaja

Naš prodajni tim čine voditelji prodajnih timova, voditelji ključnih kupaca i prodajni predstavnici. Brza i stručna podrška svim korisnicima presudna je za sve segmente poslovanja VIS-a i osnovna je zadaća našeg prodajnog tima. Vodeći stalnu komunikaciju s korisnicima, naši prodajni predstavnici uspješno traže rješenja koja mogu stimulirati njihovo poslovanje.

Zaštita okoliša

Zaštita okoliša nerazdvojiv je dio naše misije i jedan od temeljnih postulata poslovanja. U skladu s tom odrednicom u procesu proizvodnje primjenjujemo stroge ekološke standarde najrazvijenijih tržišta. U osjetljivijim procesima bojenja koristimo boje najpriznatijih svjetskih dobavljača koje posjeduju certifikat o neškodljivosti za okoliš. Vodimo svakodnevnu brigu o racionalnom korištenju energenata i prirodnih resursa. Naša stalna obveza je i zbrinjavanje otpada prema ekološkim standardima i konkretiziranje njegove korisne uporabe.

Vizija

Vizija VIS-a je postati globalna vodeća tvrtka za proizvodnju promotivnih tekstilnih proizvoda te uvođenje novih standarda u djelatnost proizvodnje tkanina. Želja nam je stvoriti inovativnu i prepoznatljivu kompaniju, nasljednicu stoljetne tradicije varaždinske obrade tkanine te tako postati simbolom Varaždina i Hrvatske.

Post-prodajna podrška

Post-prodajna podrška dio je ukupne ponude kako bi korisnici, primjenjujući naša rješenja, inovirali svoje poslovanje.

Po potrebi osiguravamo servis na terenu ili u prostorima naše tvornice, bilo da je riječ o doradi ili specifičnim zahtjevima. Hotelima i ugostiteljskim objektima nudimo uslugu pranja i održavanja korištenih suncobrana nakon sezone, zamjenu platna na korištenim ispravnim konstrukcijama i sl.

Post-prodajna potpora kupcima:

 • servis
 • hotel za zbrinjavanje suncobrana preko zime
 • pranje i održavanje korištenih suncobrana, zamjena platna.

Društvena odgovornost

Ukupna svrha našeg poslovanja nije samo podizanje produktivnosti i kreiranje inovativnih rješenja za sve korisnike, već i zadovoljstvo naših zaposlenika kao i zajednice u cjelini.

VIS je svjestan svoje društvene uloge i odgovornosti prema zajednici u kojoj djeluje, što svrhu poslovanja čini još značajnijom. Stoga je naš imperativ izgradnja organizacijske kulture koja će omogućiti potpunu socijalizaciju poduzeća sa zajednicom te doprinijeti uspjehu svakog pojedinca.